Νέα

Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής υποχρεωτικής κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων

09/ 05/ 2025

Σύμφωνα με απόφαση του ΥπΑΑΤ (Αριθμός απόφασης 110581-ΦΕΚ 2161) , στις 06/05/2025 ορίστηκε το πλαίσιο που αφορά τις εκπαιδεύσεις εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα η κατάρτιση αυτή αφορά επιχειρήσεις που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν και διαθέτουν τρόφιμα, καθώς και στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός των εγκαταστάσεων που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω διαδικασίες.
Τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης διενεργούνται από φορείς υλοποίησης (πιστοποιημένα ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, επιμελητήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους), έχουν διάρκεια 8 ωρών κατ’ελάχιστον και το περιεχόμενο τους καθορίζεται με απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Για την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης υποβάλλεται αίτηση στον ΕΦΕΤ από φορείς υλοποίησης τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και ο μέγιστος αριθμός καταρτιζόμενων εργαζομένων ανά πρόγραμμα είναι 25 ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή διενέργεια του. Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης, οι εργαζόμενοι οφείλουν να συμμετάσχουν επιτυχώς σε εξετάσεις αξιολόγησης που διενεργούνται με ευθύνη του ΕΦΕΤ μέσω ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης (e-exam).
Μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις αξιολόγησης ο ΕΦΕΤ χορηγεί στους επιτυχόντες βεβαίωση επιτυχούς κατάρτισης με πενταετή ισχύ.
Η δαπάνη για τη συμμετοχή σε προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης στη περίπτωση εργαζομένων βαρύνει τις επιχειρήσεις στις οποίες αυτοί απασχολούνται και προβλέπεται χρηματικό ποσό υπέρ ΕΦΕΤ, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ, και ανέρχεται έως το ποσό των ογδόντα ευρώ (80€). Το χρηματικό ποσό καταβάλλεται στον ΕΦΕΤ για κάθε τελικώς καταρτιζόμενο, από το φορέα υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

-
 

 


gaia logo